2013. április 23., kedd

Egy NFL szezon a pénzáramlások tükrében

Az oldal legtöbb olvasója már tisztában van olyan kifejezésekkel, mint az alapfizetés, a roster bónusz, az option bónusz, az aláírási bónusz, vagy a workout bónusz. Sokan tudják, hogy az NFL játékosok alapfizetése, az a bizonyos Paragraph 5 salary csak az alapszakasz folyamán illeti meg a játékosokat, és annak kifizetése általában egy- vagy kéthetente, arányos részletekben kerül sor. Roster bónusz és option bónusz egy fix időpontban, aláírási bónusz szerződés aláírásakor járhat, a workout bónusz pedig a felkészülés állomásain való részvételt díjazza. Ismerjük az eszkalátor (következő évi fizetésnövekedést előidéző tétel), deeszkalátor (következő évi fizetéscsökkenést előidéző tétel), valamint teljesítményösztönző kifejezéseket. Vajon milyen egyéb, fel nem sorolt, vagy eddig nem, vagy csak részben említett kifizetések illetik meg a játékosokat egyik év márciusától a következő év márciusáig? Erre adok választ ebben a bejegyzésben.

Felkészülés (március-augusztus)

A felkészülési időszak három szakaszból áll, a nem kötelező workoutokból (ide tartoznak az olyan sokszor emlegetett OTA-k), a minicampekből és a training camp időszakából.

A nem kötelező workoutok speciálisak abból a szempontból, hogy a játékosok csak napidíjra jogosultak. A napidíjak összege a következőképpen alakul:



Amikor elkezdődnek májusban, a draftot követően a minicampek, átalakul a struktúra. A játékosok napidíja emelkedik, étkezési költségtérítést kapnak, valamint fizetik az utazásukat és a szállásukat. A napidíjak összege a minicampek alatt:



A napidíjak mellett az étkezési költségtérítés összegei adottak, amely a következőképpen alakul:



A training campek ugyanezt a struktúrát követik. A napidíjak és étkezési költségtérítések összege azonos.




Az étkezési költségtérítés minden olyan alkalommal alkalmazandó, amikor a csapat játékosai utazásra kényszerülnek (pl.: idegenbeli mérkőzések).

Alapszakasz (szeptember-december)

Az alapszakasz folyamán kapják meg heti vagy kétheti rendszerességgel alapfizetésük aktuális részét a játékosok (1/17-ed, vagy 2/17-ed), illetve a CBA felhatalmazza a játékosokat és a csapatokat arra, hogy megegyezzenek arról, mikor kerül sor a kifizetésre. A Titans például évek óta szívesebben fizet egyösszegben, az alapszakaszt követően. Az aktív vagy inaktív keretben szereplő játékosok esetében egy fontos szabályozás létezik erre az időszakra, a szezonra vonatkozó minimálbér, amely a következőképpen alakul:


Amennyiben egy játékos nem szerepel az aktív vagy inaktív keretben, és practice squadnak sem tagja, akkor a következő, csökkentett, szezonra vonatkozó minimálbérre jogosult:



A practice squadba nevezett maximum 8 játékos esetében is létezik minimálbér, mégpedig heti formában. A PS játékosok az alapszakasz mellett a playoffban is ezt a bért kapják csapatuktól:


Speciális kitétel - elcserélt játékosok (március-októberi trade deadline)

Az elcserélt játékosoknak az új csapattól jár egy, a játékos nevére szóló, elsőosztályú repülőjegy a volt csapat városából az új csapat városába. Illetve egy elsőosztályú retúrjegy a feleség/élettárs/barátnő számára. Emellett az új csapat városában egy hét napra lefoglalt hotelszoba költségét fedezi az új csapat. Szintén az új csapat felelős a régi csapat városában lefoglalt szoba átlagos, két hóra vonatkozó bérleti díjának megfelelő összeg térítésére (készpénztérítés). Ennek maximuma azonban szabályozva van:



Playoff (január-február)

Speciális szabályozás az NFL-ben, hogy a playoff minden juttatását a liga fizeti, és nem a csapatok. A playoffban való szereplés után minden a playoffba bekerülő csapat játékosa a következő összegekre jogosult, attól függően, hogy csapatával meddig jut:


A Pro Bowlon való szereplésért járó díjazást szintén a liga fedezi, ennek összegei a következőek, attól függően, hogy az adott játékos a győztes vagy vesztes csapatban szerepel:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése