2020. március 17., kedd

Játékoscserék és szerződések a bizonytalanság árnyékában

Bizonytalanság uralja manapság a világ minden részét, és több szempontból így van ez az NFL esetében is. A kollektív szerződés okozta bonyodalom véget ért, miután a játékosok elfogadták a tervezetet. Az új CBA érvénybe is lépett múlt szombaton. 1019 igen és 959 nem szavazat született, vagyis alig volt érzékelhető különbség a két álláspontot képviselő játékosok száma között. Az új CBA lehetőséget adott az NFL-nek, hogy a normál üzletmenetet folytatva megnyissa a 2020-as évet. A koronavírus járvány miatt szinte az egész sportvilág leállt, így nem meglepő, hogy több csapat tiltakozott a liga lépése ellen. Ennek ellenére Roger Goodellék maradtak eredeti döntésüknél, a szabadügynök-piac eseményei még egészen biztosan lezajlanak. Már az FA időszakra is bevezettek azonban korlátozásokat. A tegnap beindult előtárgyalási időszakban, és a március 18-án délután induló hivatalos piaci események során a csapatok nem láthatják vendégül helységeikben a szabadügynököket, és a csapatok vezetősége és orvosi stábja sem utazhat el a játékosokhoz. Az NFL és az NFLPA megegyezett abban, hogy a korábbi csapatok kötelessége a játékosok egészségügyi állapotával kapcsolatos dokumentumokat az érdeklődők rendelkezésére bocsátani, és az FA játékosok a lakóhelyükön vehetnek részt orvosi vizsgálatokon. Ilyen orvosi vizsgálatok esetén a költséget az érdeklődő viseli, de egyúttal a csapat által lefolytatott orvosi vizsgálatokig visszatarthatják a megjelenési, roster és aláírási bónuszok összegét. Az NFL keresi a kapcsolatot olyan orvosi rendelőkkel, amelyek a vizsgálatokat lebonyolítanák. Ez azonban kissé furcsán fest akkor, amikor az egészségügyi ellátórendszer teljes egészét leterheli a globális járvány.

A létesítményekkel és orvosi dokumentumokkal kapcsolatos szabályozások követik a draftra jelentkező tehetségek esetében alkalmazandó gyakorlatot. A draftot megrendezik április 23. és április 25. között, azonban minden kötődő eseményét közönség nélkül tervezik a világjárvány miatt. A csapatok létesítményeiket is teljesen lezárják a játékosok előtt a következő két hétben, kivéve a rehabilitáción résztvevő játékosok esetét. Határozatlan időre törölték az OTA edzésprogramokat, amelyek az új edzővel rendelkező csapatoknál április 6-án, a többieknél április 20-án kezdődtek volna. A pandémia így mindenre rányomja a bélyegét a továbbiakban, de ezt mindennapi életünkben mi is érezhetjük.

Visszatérve a szabadügynökökre, az NFL vasárnap közleményben tudatta, hogy a 2020-as fizetési sapka összege 198,2 millió $ lesz, valamivel kevesebb, mint a korábban a kalkulációban általam használt 200 milliós érték. Ez jelentette az igazi kezdetet a folyamatban. 

Hétfőn lezárult a franchise és transition tagek kiosztásának időszaka, az együttesek egy embert teljesen, 14 főt korlátozottan kivontak a piacról. Az egyetlen exkluzív franchise taget Dak Prescott, a Dallas Cowboys QB-je kapta, aki csakis Jerry Jonesékkal tárgyalhat. Mellette a 13 nem exkluzív taget kapó, és egy transition taget kapó játékos tárgyalhat más gárdákkal. A tagelt játékosoknak július 15-ig van lehetőségük arra, hogy tag szerződést hosszútávú kontraktussá alakítsák, amennyiben ez nem történik meg, maradnak egész idényre a következő összegek:


Az előtárgyalási időszak kezdete a szokásoknak megfelelően nem volt esemény nélküli. Öt olyan csereügylet is született, amelyeket számottevőnek tekinthetünk. Kiemelkedik közülük a Houston Texans és az Arizona Cardinals között létrejött alku, amelynek során DeAndre Hopkins, a liga egyik legjobb elkapója került Arizonába egy 4. körös draftjog mellett, és érkezett érte David Johnson (RB) egy 2. körös pick és egy 2021-es 4. körös választási lehetőség Houstonba. Sokkolta az egész ligát a csere, amelyet előre látva egyértelműen a Cardinals nyert meg, senki sem érti, hogy mit gondolt a Texans vezetése. Ez a megállapodás össze sem hasonlítható azzal, amit a Vikings kötött a Bills-szel. Stefon Diggsért a Bills odaadta az 1., az 5., a 6. és a 2021-es 4. körös pickjét is, míg a WR mellett kapott egy 7. körös választási jogot.

Nagyon okosan cserélgetett a Ravens, amely megszerezte a klasszis DT-t, Calais Campbellt egy idei 5. körös draftjogért, és utána azonnal kétéves 27 millió dolláros megállapodást tárgyalt meg vele. A szerződés összegéből 20 millió dollár garantált. Elengedte a Baltimore TE-jét, Hayden Hurstöt, akiért egy 2. és 5. körös picket kapnak, miközben a játékos mellett lemondtak egy 4. körös választásról is. A San Francisco 49ersnek választania kellett Arik Armstead és DeForest Buckner megtartása között, végül előbbivel egyeztek meg 5 évre 85 millió dollárért, amiből 45,85 millió dollár garantált. Bucknert elcserélték a Coltshoz az első kör 13. választásáért. A védekező falember 4 évre hosszabbít majd Indianapolisban 84 millió dollárért, így teljes kontraktusa 5 évre 96,38 millió dollárt fizet, amiből 56,38 millió garantált. 

Érdekes hosszabbítás volt Kirk Cousinsé, a Vikings QB-jének teljes garantált szerződése a múlté. Új megállapodása két évet tesz szerződéséhez, amely így 3 évre 96 milliót fizet majd. Az utolsó év garantált tartalma csak a 2022-es év harmadik napján válik teljes mértékben garantált értékké. A módosítás azt eredményezi, hogy Cousinsnak 2022-ben 45 millió dolláros cap száma lesz!

A legnagyobb értékű szerződést a Tennessee Titans kötötte, amely nagyon hamar kiszállt a Tom Bradyért folyó versengésből. A Titans figyelmét mindvégig Ryan Tannehill kötötte le, akinek tavalyi érdemeiből kiindulva, adtak egy 118 millió dolláros szerződést 62 millió teljes, és 91 millió feltételes garantált tartalommal 4 évre. A szerződés struktúrája a következő:



A második legnagyobb értékű leendő kontraktus Amari Cooperé. A WR marad Dallasban 5 évre 100 millió dollárért, amelyből 60 millió garantált. A Redskins jelentősen felhajtotta az elkapó árát, de valós esélye kevés volt Riveráéknak.


A legtöbb kötelezettséget eddig a Miami Dolphins vállalta, öt játékossal egyeztek meg összesen 202,05 millió dollár kötelezettséget vállalva, amelyből 130,95 millió garantált. Szerződtetni kívánják többek között a piac top CB-jét, Byron Jonest (5 év, 82,5 millió $, 57 millió $ garantált), a komplett LB-t Kyle Van Noyt (4 év, 51 millió $, 30 millió $ garantált), a Billstől elcsábított Shaq Lawsont (3 év, 30 millió $, 21 millió $ garantált) és a hatalmas csalódásként kezelt falembert, Ereck Flowerst (3 év, 30 millió $, 19,95 millió $ garantált) is.

A TE-eknél Austin Hoopert a Browns a liga legjobban fizetett TE-jévé tette a 4 évre 44 millió dollárt fizető, 23 milliós garantált tételt tartalmazó megállapodással. 11 milliós éves átlaga jóval meghaladja Travis Kelce (TE, KC) 9,4 milliós átlagértékét. Hooper elvesztése miatt lépett egyébként a Falcons, és szerezte meg a korábban említett Hurstöt a Ravenstől. Hogy hogyan, azt nem tudjuk, de Jimmy Grahamnak megint sikerült egy valós értékén felüli (2 év, 16 millió $, 9 millió $ garantált) megállapodást összehoznia, ezúttal a Chicago Bears lesz foglalkoztatója.

További jelentős egyezségek tegnap, illetve ezt megelőzően:
- Halapoulovaati Vaitai (OT, DET) 5 év, 45 millió $, 20 millió $ garantált
- James Bradberry (CB, NYG) 3 év, 45 millió $, 32 millió $ garantált
- Graham Glasgow (OG/C, DEN) 4 év, 44 millió $, 25 millió $ garantált
- Jack Conklin (OT, CLE) 3 év, 42 millió $, 30 millió $ garantált
- Kendall Fuller (CB, WAS) 4 év, 40 millió $
- Javon Hargrave (NT, PHI) 3 év, 39 millió $, 26 millió $ garantált
- Bradley Roby (CB, HOU) 3 év, 36 millió $, 17 millió $ garantált
- Anthony Castonzo (OT, IND) 2 év, 33 millió $, 17 millió $ garantált

- Blake Martinez (LB, NYG) 3 év, 30,75 millió $, 19 millió $ garantált
- Michael Brockers (DT, BAL) 3 év, 30 millió $, 21 millió $ garantált
- Jamie Collins (LB, DET) 3 év, 30 millió $, 18 millió $ garantált
- George Fant (OT, NYJ) 3 év, 30 millió $, 13,7 millió $ garantált
- Jimmie Ward (S, SF) 3 év, 28,5 millió $, 16,5 millió $ garantált
- Jason Pierre-Paul (DE, TB)  2 év, 25 millió $, 20 millió $ garantált
- Randall Cobb (WR, HOU) 3 év, 27 millió $, 18,75 millió $ garantált
- David Onyemata (DT, NO) 3 év, 27 millió $, 18 millió $ garantált
- Austin Ekeler (RB, LAC) 4 év, 24,5 millió $, 15 millió $ garantált
- Blake Jarwin (TE, DAL) 3 év, 24,25 millió $, 9,25 millió $ garantált
- Devin McCourty (S, NE) 2 év, 23 millió $, 17 millió $ garantált
- Jarran Reed (DT, SEA) 2 év, 23 millió $, 14,1 millió $ garantált
- Danny Trevathan (LB, CHI) 3 év, 21,75 millió $, 13,625 millió $ garantált
- Nick Kwiatkoski (LB, LVR) ) 3 év, 21 millió $, 13,5 millió $ garantált
- Dennis Kelly (OT, TEN) 3 év, 21 millió $, 8,75 millió $ garantált
- AJ Klein (LB, BUF) 3 év, 18,5 millió $, 9,7 millió $ garantált
- Case Keenum (QB, CLE) 3 év, 18 millió $, 10 millió $ garantált
- Ka’imi Fairbairn (K, HOU) 4 év, 17,65 millió $, 9 millió $ garantált
- Quinton Spain (OG, BUF) 2 év, 15 millió $, 4,5 millió $ garantált
- Christian Kirksey (LB, GB) 2 év, 13 millió $, 4 millió $ garantált
- CJ Ham (FB, MIN) 4 év, 12 millió $, 5 millió $ garantált
- Rick Wagner (OT, GB) 2 év, 11 millió $, 3.5 ,millió $ garantált
- Britton Colquitt (P, MIN) 3 év,  9 millió $, 5 millió $ garantált

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése